Blog

Amsterdam Aardgasvrij: De Klimaatbeheerser helpt u op weg

Amsterdam Aardgasvrij: Dit moet u weten

Het zal weinigen zijn ontgaan: De gemeente Amsterdam is voornemens per 2050 de (aard)gaskraan dicht te draaien. Dit houdt in dat alle huizen in Amsterdam vóór 2050 losgekoppeld dienen te worden van het gasnet. 

Het is niet vreemd dat de komst van dit plan heeft geleid tot een grote hoeveelheid vragen. Want hoe gaat dat in zijn werk, zo’n loskoppeling van het gasnet? En welke kosten komen hier allemaal bij kijken? Het team van De Klimaatbeheerser heldert graag het een en ander voor u op.

Aardgasvrij: Hoe verwarm ik dan?

De aanschaf van een warmtepompinstallatie is een doeltreffende en duurzame manier om een woning of pand gereed te maken voor de ontkoppeling van het aardgasnetwerk. Warmtepompen bestaan tegenwoordig in vele soorten en maten, waarbij elke soort warmtepomp op een andere techniek berust.

Warmtetransportatie door middel van lucht

Lucht-gerelateerde warmtepompen, vaak aangeduid als airconditioning, winnen energie uit de buitenlucht en transporteren de warmte die zij hiermee produceren vervolgens via de lucht. Deze installaties draaien volledig op elektriciteit en kunnen, mits doeltreffend toegepast, een grote toename in duurzaamheid en energiezuinigheid verzorgen. Dankzij jarenlange ervaring met het verwarmen van woningen middels airconditioning is De Klimaatbeheerser uitstekend op de hoogte van de mogelijkheden tot het verwarmen middels airco, alsmede de verschillende opties voor een nette integratie in uw interieur.

Warmtetransportatie door middel van water

Andere vormen van warmtepompen transporteren de warmte die zij opwekken middels water. Zo wint een water/water warmtepomp energie uit grondwater en transporteert deze vervolgens middels water. De meest gebruikte variant, de lucht/water warmtepomp wint energie uit de buitenlucht en transporteert de warmte die hierbij vrijkomt door middel van water. Vooral met deze laatste variant heeft De Klimaatbeheerser al talloze panden succesvol gereedgemaakt voor loskoppeling van het aardgasnetwerk. Lucht/water warmtepompen lenen zich uitstekend voor energiezuinige en duurzame verwarming van panden. Wanneer de warmtepomp gecombineerd wordt met de installatie van vloerverwarming ontstaat hier tevens de mogelijkheid om ontsierende radiatoren uit uw woning te verwijderen. 

 

Energieneutraal: Kostenpost of winstkanon? 

Op het eerste gezicht lijkt het energiezuinig- of gasvrij maken van uw pand of woning te vragen om grote financiële concessies. Echter, de besparing op maandelijkse lasten dankzij energiebesparing heeft tot gevolg dat u niet alleen uw investering terugverdient- maar mogelijk ook winst kunt maken. Zo realiseerde De Klimaatbeheerser op termijn een jaarlijkse besparing van €9.000,- voor de eigenaren van deze woning.

Subsidie
De overheid toont zich bereid tot het bieden van financiële steun voor klimaatvriendelijke projecten. Investeringen in duurzame klimaattechniek komen het milieu in veel gevallen ten goede. Derhalve bestaat er een veelvoud aan subsidies en initiatieven die ondersteuning bieden voor projecten waarbij het gebruik van aardgas in woningen en panden verminderd- of beëindigd wordt. Installatie van een lucht/water warmtepomp wordt daarbij voor particulieren bijvoorbeeld beloond middels ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Wanneer u als ondernemer investeert in lucht/lucht-warmtepompen kunt u daarnaast in aanmerking komen voor EIA (Energie Investerings Aftrek). Het opwekken van energie middels zonnepanelen wordt daarnaast voor beide categorieën beloond middels een btw-voordeel. De Klimaatbeheerser kan u adviseren omtrent de mogelijkheden tot het ontvangen van subsidie. Ook bieden wij u ondersteuning tijdens het doen van de aanvraag.

Amsterdam Aardgasvrij
Wanneer u woonachtig bent in de regio Amsterdam, en een project wilt starten om uw woning volledig van het aardgas af te sluiten, biedt de gemeente Amsterdam u royale financiële ondersteuning voor uw project. Woningen die worden verbouwd tot zogenaamde ‘Nul op de Meter’ woningen, ofwel woningen die evenveel energie opwekken als dat zij verbruiken, komen in aanmerking voor financiële ondersteuning die kan oplopen tot €8.000,-. Woningen die worden losgekoppeld van het aardgasnetwerk komen in aanmerking voor een subsidie van maximaal €5.000,- euro per woning. Tevens worden de kosten voor het daadwerkelijk loskoppelen van uw woning ondersteund met een bedrag van € 605,- per woning.

De financiële ondersteuning die door de gemeente Amsterdam wordt aangeboden dient u voorafgaand aan de start van uw project aan te vragen. Wanneer u samen met De Klimaatbeheerser aan het project begint, voorzien wij u van een kostenindicatie en planning voor het project. Op basis van deze gegevens vraagt u de financiële ondersteuning aan. Wanneer u akkoord heeft gekregen beginnen wij samen aan het project. Op deze manier heeft u voorafgaand aan het starten van uw project inzicht in de kosten die met het project gepaard gaan, en kunt u een optimaal geïnformeerde keuze maken. Meer informatie over de subsidies die de gemeente Amsterdam u biedt kunt u vinden op de website van de gemeente.

 

Advies op maat, volledig afgestemd op uw specifieke situatie

Jarenlange ervaring binnen de duurzame klimaattechniek heeft ons geleerd dat elk project uniek is. Bent u benieuwd naar de verschillende mogelijkheden, financieringsvormen en werkwijzen die gepaard gaan met uw toekomstige project? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag.

 

Ja, ik wil mijn pand ontkoppelen van het aardgasnetwerk

    Wij bewaren de door u in dit formulier verstrekte gegevens voor service-doeleinden. Meer informatie over het bewaren van gegevens, zoals bewaartermijnen, vindt u in onze privacy policy.