Zonnepanelen of PV-systemen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse ‘Photo-Voltaic’) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Ze zijn milieuvriendelijk en rendabel: zonnepanelen voorzien je van duurzame stroom. Hieronder geven wij een korte toelichting op begrippen die in dit verband veel voorkomen.

Hellingshoek: een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5 % lager.
Zijwaartse hoek: optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis.
Zonuren: de hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Op Texel zijn circa 20% meer zonuren dan in het oosten van Nederland.
Opbrengst: 1 Watt Piek (Wp) levert in Nederland tussen 0.9 en 0.8 kWh per jaar aan energie op, afhankelijk van de ligging van het huis, de locatie in Nederland en het type zonnepaneel. Een paneel van 250W levert dus tussen (250*0.9) 225 en (250*0.8) 200 KWh per jaar op.

Meer info vindt u op www.milieucentraal.nl
Of op nl.wikipedia.org/wiki/Zonnepaneel