Warmtepompen

1. Waarom zijn warmtepompen ‘magisch’?

Het begint allemaal met de zon. De zon verwarmt onze atmosfeer en de bovenste laag van de aardkorst. De jaarlijkse hoeveelheid zoninstraling ligt 50 keer hoger dan het totale energieverbruik van onze planeet. Dit maakt van de zon een grote en onuitputtelijke bron van energie.

Direct online offerte aanvragen ->

Op zonnige dagen kunt u de thermische energie van de zon voelen op uw huid. Maar ook op bewolkte en zelfs koude, winterse dagen is er thermische energie aanwezig in de lucht. In Oostenrijk alsook in de Scandinavische landen, wordt deze thermische energie benut om de woning te verwarmen. Dat gebeurt met een warmtepomp

2. Waarom aarzelen de mensen in de aanschaf van een warmtepomp?
Warmtepompen blijven een mysterie voor veel mensen. De omzetting van warmte op een relatief lage temperatuur voor toepassingen op hogere temperatuur, lijkt niet logisch.
Toch werkt het zo.

3.warmtep1

Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp bestaat uit een warmtebron (zoals de buitenlucht), twee warmtewisselaars (één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven) en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is nodig om de warmtepomp aan te drijven. Een warmtepomp onttrekt thermische energie (warmte) uit de omgeving.
De Daikin Altherma-warmtepomp is een ‘lucht-water’-warmtepomp. Ze onttrekt warmte uit de buitenlucht op een bepaalde temperatuur en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingscircuit van uw woning (lage temperatuurradiatoren, ventilo-convectoren en vloerverwarming). De warmtepomp maakt hiervoor gebruikt van een speciale vloeistof, die warmte kan transporteren (warmtedragend medium).

4. De compressor, het hart van de warmtepomp
De compressor is het onderdeel van de warmtepomp dat de warmte op relatief lage temperatuur ‘oppompt’ tot een voldoende hoge temperatuur. Het is ook het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektrische energie gebruikt.

5. Besparen met een warmtepomp
Traditionele verwarmingssystemen halen hun energie volledig uit dure fossiele brandstoffen. Een warmtepomp heeft een grotere energie-efficiëntie dan verwarmingssystemen op gas of stookolie. Een warmtepomp benut slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit. Hierbij is belangrijk te weten dat een Daikin Altherma voor elke kW electriciteit die het verbruikt gemiddeld 4 kW warmte afgeeft. Daikin Altherma haalt minstens ¾ van haar energie uit de buitenlucht. Dat verschil laat zich voelen in de portemonnee!

Hoe komen we op 168%?
We vergelijken de geleverde warmte met alle primaire energie die nodig is om de betreffende warmte op te wekken
= Efficiëntie van elektriciteitsproductie (0,42) x COP van warmtepomp.