‘The Deli’ – Herengracht

Category:
Bedrijfspanden
Omschrijving

‘The Deli’ – Herengracht

Herengracht 286

Gebouw “The Deli” is een historisch icoon (rijksmonument) gelegen aan de Herengracht 286, een van de mooiste delen van de grachtengordel, en maakt onderdeel uit van Unesco Werelderfgoed. De geschiedenis van ‘The Deli’ begint in 1921 met architect Dolf van Gendt. Hij ontwierp het kantoorgebouw voor De Deli Batavia Maatschappij.

De begane grond werd gebruikt als een statige entree. Bezoekers werden via de rijk gedetailleerde gang en de grote trap naar het centrale atrium geleid met het indrukwekkende dakraam op de eerste verdieping. De rest van de begane grond was bedoeld om de logistiek van import en export van tabaksbladeren en andere producten uit de verre streken van de wereld te vergemakkelijken.

‘The Deli’, is volledig turn-key gerenoveerd met behoud van originele details en sfeer. Het gebouw biedt een unieke variatie aan werkruimtes, van klassiek, Art-Deco tot modern. De grote open vloer op de 4e verdieping ligt aan de grachtzijde en de ruime werkkamers aan de tuinzijde van het gebouw. Het hele gebouw is voorzien van een duurzaam klimaatsysteem met heat recovery elke ruimte is individueel instelbaar op temperatuur voor zowel koeling als verwarming daarnaast zijn alle ruimtes door middel van een warmte terug wininstallatie geventileerd.

De gehele installatie is weg gewerkt in plafonds en wanden met respect en behoud van het karakteristieke monumentale karakter van het gebouw.

Daarnaast heeft het Versailles gelegde houten vloeren. In de fraai aangelegde tuin bevindt zich een tuinhuis ingericht als vergaderruimte. Daarnaast is er een gym in het souterrain.

Vanuit verschillende locaties in de stad verhuist de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) geleidelijk naar één locatie op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein). Deze week verhuist het kunsthistorisch instituut van de Herengracht naar het Binnengasthuisterrein. Afscheid van de mooiste wc’s van de UvA.

Overal verhuiskisten, een reeds ontmantelde bibliotheek, een achtertuin waar de stilte heerst en een kantine waar nog de slingers hangen van het afscheidsfeest. Het kunsthistorisch instituut aan de Herengracht 286-290 wordt deze week ontruimd. Het zal haar intrek te nemen in het voormalige, volledig gerestaureerde Crea-pand op het BG-terrein. De afgelopen vijftig jaar was het UvA-pand in gebruik bij verschillende afdelingen van de FGw, waaronder historici en – meest recent – de kunsthistorici.

De ontmantelde bibliotheek van het kunsthistorisch instituut.

Deli-Batavia Maatschappij
Het classicistische pand, oorspronkelijk in bezit van de koloniale Deli-Batavia Maatschappij werd – evenals het inmiddels verkochte Bungehuis – ontworpen door architectenbureau Van Gendt en verkeert nog in authentieke staat. Volgens gebruikers heeft het ‘de mooiste wc’s van de UvA’. Die zullen dus niet meer kunnen worden gebruikt door de kunsthistorici, evenmin als de tuin met authentiek tuinhuis.

Het pand, met details van de Amsterdamse School, staat op de Rijksmonumentenlijst. Daardoor er zal er naast een inpandige restauratie niet veel aan mogen worden veranderd. Metselwerk en balustrades zullen dus intact blijven. Het is echter niet waarschijnlijk dat ook de wc’s als Rijksmonument zullen worden behandeld.

In de komende weken zullen de kunsthistorici geleidelijk hun intrek nemen in het pand op het BG-terrein. Het versleten meubilair gaat niet mee en wordt gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling. De kunsthistorische boekencollectie gaat naar de Universiteitsbibliotheek.

Wilt u ook uw nieuwe woning verwarmen en verkoelen met uw eigen opgewekte energie?

Laat het ons gerust weten, we denken graag met u mee.